sunnuntai 29. tammikuuta 2012
perjantai 27. tammikuuta 2012
Talvimasters 10.3.2012
Ajankohta alustavasti 10.3.2012. Pelipaikkoina pääkaupunkiseudun radat. Pelien jälkeen jatkot ja puinnit pyritään järjestämään saunallisissa olosuhteissa.
Kaikki ideat esim. pelattavista radoista ja kisamuodosta ovat tervetulleita.
torstai 26. tammikuuta 2012
Häviäjän postaus
Joona -3
Minä pistin kahella vikalla alarautaan, Ykä ei.
Hyvää peliä pienessä pakkasessa. Kaikki merkit viittaavat hyvään kehittymiseen alkaneella kaudella!
sunnuntai 22. tammikuuta 2012
lauantai 21. tammikuuta 2012
Vaasan kierros
tiistai 17. tammikuuta 2012
lauantai 14. tammikuuta 2012
perjantai 13. tammikuuta 2012
Kiekon lentoradasta
PuTi:n vallitseva kiekonvalintaideologia
Pussin Tiristäjien frisbeegolfjaoksen pelimentaliteettia ja kiekonvalintapreferenssejä kuvastaa hyvin ryhmämme sisällä ilmenevä ”Muscle bro’s” -kerhon ihannointi. Kovin jätkä on se, jolla on isoin kiekko kädessä – eikös pisimmälle lennä se kiekko, jossa nopeuden kohdalla lukee suurin lukema? Muutenkin välimallin kiekot ovat pelissä vain tiellä ja vievät turhaa tilaa kiekkokassiin hyvin mahtuvilta eväiltä! Putterinkin kanssa on ollut vähän niin ja näin – draiveri kun tuntuu uppoavan melkein yrittämättäkin ensimmäisellä sisään.
Tämän kirjoituksen tarkoituksena on pohdiskella, millä kriteereillä meidän tulisi uusia kiekkoja peliimme hankkia. Toivottavasti asioiden kirjoittaminen auki auttaa meitä malttamaan mielemme kiekkokaupassa ja täten investoimaan rahamme pelin kannalta parhaisiin ratkaisuihin.
Pohdiskellaan tässä kirjoituksessa kahta kiekon lentorataan vaikuttavaa faktoria, kiekon ilmanopeutta sekä spinniä. Jätetään vielä tässä vaiheessa muut lentorataan vaikuttavat tekijät, kuten nose angle ja hyzer/anhyzer anglet, pois ja keskitytään aivan yksinkertaisiin asioihin.
Kiekon ilmanopeus
Kuten termin nimikin antaa ymmärtää, kiekon ilmanopeus tarkoittaa kiekon nopeutta suhteessa ilmaan, jossa se kohti koria matkaa tekee. Toisin kuin PuTi:lainen keskimäärin, kiekko ei osaa arvioida kuinka nopeasti se matkaa taittaa maahan nähden. Kiekon ilmanopeus heiton jälkeen onkin [kiekon lähtönopeus] + [tuulennopeus], jos määritellään vastatuuli positiiviseksi ja myötätuuli vastaavasti negatiiviseksi.
Riippumatta meidän aikaisemmista erilaisista näkemyksistä ilmanopeuden vaikutuksesta kiekon lentorataan, sen dynamiikka on seuraavanlainen.
”Mitä suurempi kiekon ilmanopeus,
sitä vahvemmin kiekko pyrkii kääntymään yli.”
Tästä johtuu esimerkiksi se, että vastatuuleen heitetty oikeakätinen rystyheitto tuppaa kääntymään oikealle yli herkemmin kuin tyynellä heitetty vastaava heitto samalla kiekolla. Vastaavasti myötätuuleen heitetty heitto ei meinaa tehdä haluttua ”ässää”, joka tyynellä heitetty heitto samalla kiekolla olisi tehnyt.
Mitenkäs ne kiekkojen nopeusmerkinnät tähän sitten suhtautuvat? Isojen poikien mukaan, ja vastoin meidän uskomuksiamme, tuon maagisen numeron merkitys ei ole vain kuinka nopeasti kiekko suhteessa muihin kiekkoihin nähden ilmassa etenee. Jos tämä olisi ainut sen vaikuttava seikka, miksi kukaan oikeastaan niitä hitaampia hommaisi? Samoihin isoihin poikiin viitaten tuota maagista lukua tulisikin tulkita seuraavasti.
”Mitä isompi on kiekon nopeusluokka,
sitä kovempaa sitä tulee kyetä heittämään,
jotta se lentäisi sille tarkoitetulla tavalla”
Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että minun kädellä heitettäessä 13 nopeusluokan kiekkoa, tekee kiekko temppunsa vain nopeammin ja feidaa näin ollen myös aikaisemmin jättäen kiekon todellisuudella lyhemmälle kuin esimerkiksi 10 nopeusluokan kiekko.
Todellisuudessa meidän tulisi siis treenata tekniikkaamme ja parantaa lähtönopeutta, jos haluaisimme heittää nopeampia kiekkoja niin kuin niiden on tarkoitus lentää. Minun tekniikallani varmaan suurin sallittu nopeusluokka liikkuu oikeasti tuolla 10 kieppeillä, ei siellä 13:ssa.
Heitän tähän väliin ajatuksen kiekkovalinnasta vastatuulessa. Olemme aina ajatelleet, että vastatuuleen pitää heittää vakaampaa kiekkoa tuon yli kippaamisen välttämiseksi. Pohjaten edellä olevaan pohdiskeluun, olisiko sittenkin oikea valinta valita vain nopeamman nopeusluokan kiekko?
Spinni
Spinnin vaikutus kiekon lentorataan on hyvin yksiselitteinen. Lyhyesti sanottuna se on seuraava.
”Spinni vakauttaa kiekon lentoa”
Tämä tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä, että mitä suurempi spinni, sitä enemmän se pyrkii vastustamaan muutosta kiekon kulmassa (hyzer/anhyzer –suunnassa). Suorassa heitossa (ei hyzer-kulmaa), tämä tarkoittaa siis hitaampia muutoksia kiekon kulmassa – hitaampaa turnia ja hitaampaa feidiä. Hitaan tilalla voidaan käyttää tässä tapauksessa myös sanaa ”myöhempi”. Kovemman spinnin ansiosta kiekko pysyy siis paremmin optimaalisessa lentoasennossa, mikä mahdollistaa pidemmän heiton.
Jos spinniä ajatellaan hyzer ja anhyzer -heitoissa, olisi vaikutus seuraavanlainen. Anhyzer heitossa suurempi spinni mahdollistaisi pidemmän annukkakaaren, kun spinni vastustaa voimaa, joka pyrkii aiheuttamaan feidin. Vastaavasti hyzerheitossa, kiekko pyrkii feidaamaan, mutta spinni jarruttaa kulman muutosta mahdollistaen siis suuremman hyzerkaaren. Tiivistettynä siis:
”Spinni ei pyri kääntämään kiekkoa mihinkään suuntaan.
Sitä vastoin spinni vastustaa käännöksiä”
Seuraava youtube-video gyroskoopista havainnollistaa spinnin vaikutusta frisbeegolfheitossa. Toimintaperiaate on täysin sama.
Spinniä olisi hyvä opetella saamaan kiekkoon, sillä tuloksena saisimme myös vakaampaa peliä vähän epävakaisemmissa olosuhteissakin.
Loppusanat
Toivottavasti nämä havainnot auttavat itse kutakin löytämään itselleen parhaimmat kiekot tämänhetkiseen peliin.
Kiekkovalintojen lisäksi meidän on alettava kehittämään tekniikkaamme, jotta saisimme nuo isot kiekot joskus käyttöön ja myös pitkät annukat luonnistumaan. Isot pojat sanovat, että putterilla oppii oikean draivaustekniikan parhaiten, sillä se ei anna tekniikkavirheitä anteeksi. Ehdotankin, että tekniikankehitysmielessä pelaamme keväämmällä joitakin puhtaita putterikierroksia.
Uusi into päällä!
Ensinnäkin JP, joka ei ole pystynyt pelaamaan, on tutustunut tarkemmin heiton teoriaan ja tekniikkaan ja toi joululoman peleissä heti muutaman tärkeän ajatuksen esille. Toiseksi viime viikon Millenium-kisa oli hieno kokemus, jossa pääsi vähän testaamaan kisakuntoaan ja näkemään, että hyvällä pelillä pärjätään hyvin. Kolmanneksi Hämppiksen kans ostettiin uusia lähestymiskiekkoja ja draiveri (Discmania), mikä aina lisää intoa.
Kirjoitan viikonlopun aikana (omistettu dipalle ja frisbeegolffille, kummassa järjestyksessä?) kisa-raportin viime viikonlopusta. Sen lisäksi voitaisiin aloittaa täällä kunnon spekuloinnit kiekkovalinnoista ja heittotekniikasta. Joona esimerkiksi, kun olet nyt tehnyt kirjallisuuskatsausta, voisit ihan koota parhaat palat tänne meidän blogiin. Sama koskee muitakin!
Tänä vuonna kehitytään pelaajina!
(13. päivä ja 8 kierrosta takana, mites teillä?)
keskiviikko 11. tammikuuta 2012
No huh huh!
perjantai 6. tammikuuta 2012
Putti
Tänään oltiin taas huulilla, tällä kertaa Vihtavuoren 55-metrisellä seiskaväylällä. Väylä on tasainen, avoin ja suora. Löpistiin siinä perus holarijutut ja menin heittämään. Vähän Makoa nopeampi Roc lähti parin metrin korkeudessa suoraan kohti koria. Näytti helvetin hyvältä, niin kuin monesti ennenkin. Vauhti alkoi vähän hidastua ja kiekko tulla alaspäin, ja olin että tässäkö se nyt tulee, mutta eipä tietenkään. Ylärautaan keskelle koria. Kuitenkin kierroksen neljäs birdie korttiin, ei höpsömmin vaikka aikamoinen pirkkurata se onkin.
Hyvin harva asia maailmassa tuottaa yhtä paljon tyydytystä kuin 175-grammaisen muovilätkän lentoradan hallitseminen. Jokainen upotettu kymmenmetrinen putti nostaa väkisin suupielet ylös.
On muuten aika kova pelitahti päällä. Pelipäiviä takana neljä, ratoja neljä, kierroksia kuusi. Tällä menolla satku täynnä pääsiäisenä ;)
maanantai 2. tammikuuta 2012
Häviäjän postaus
Vuoden kaksi ensimmäistä päivää lähes eletty ja plakkarissa kaksi kierrosta risbiigolfia. Uudenvuodenpäivänä pelailtiin illansuisessa Meilahdessa: paikalla Ykä, Hämppis ja minä. Ykä oli ehtinyt kiertää jo yhden kierroksen ja omien sanojensa mukaan holari oli ollut yllättävän lähellä. Lähdettiin siitä auringon laskiessa avaamaan kautta 2012, josta on määrä tulla kaikkien tähänastisten aikojen paras kausi.
Kierros meni ihan mukavasti, viime kauden pelitatsi ei ollut ihme kyllä kadonnut kahdessa viikossa. Jokainen teki pirkkuja melkolailla saman verran, mutta bogey- ja tuplabogey-merkinnät korteissa erottivat Ykän miinus nelosen Mikon ja minun nollasta. Kierrokselta jäi mieleen Ykän maaginen varmuus lähestymisissä ja puteissa, Hämppiksen maukkaat birdiet kierroksen alkuun ja loppuun ja Joonaksen ysiväylän suoritus, jossa avaus jäi puuhun ja lähestyminen siitä puun alta about viidestäkymmenestä metristä helähti kuppiin.
Käytiin välissä nukkumassa ja palattiin courtille 7.15 ei perinteisiin mutta vähintäänkin legendaarisiin Aapelinpäivän aamugeimeihin. Oli hauska päästä ensimmäistä kertaa paljon puhuttuihin aamupeleihin. Pari muutakin kovan tason pelimiestä oli kutsuttu, mutta ennalta arvaten paikalla oli edellispäivältä tuttu kolmikko. Keli oli, ei nyt niin kuin morsian, mutta kylmä ja kuiva, eli kesäkelin jälkeen paras mahdollinen fg-sää.
Ykä ja Mikko pelailivat jossain määrin toisiaan vastaan ja minä uppuroin B-sarjassa. Oli mahtavaa pelata, vaikka oma peli olikin aikamoista ripulia alusta loppuun. Kierros paketoitiin puolisen tuntia ennen auringonnousua. Tuloksia en muista, maaliin tultiin järjestyksessä YMJ. Lähdettiin siitä sitten mielet virkeänä ja posket punaisena kohti alkavaa työviikkoa: Mikko naapuriin, Ykä lahden taakse ja Joonas Jyväskylään.
Skodan etupenkille tuli kimppakyytisivuston kautta random-Pertti. On noita jotain liftareita ollut ennen kyydissä, mutta tällainen sokkotreffi-kyytiläinen oli ihan uusi kokemus. Kun etupenkille kampesi parimetrinen rakennusmies, kävi mielessä että missähän liikennevaloissa tulee puukko kylkeen ja kuskinvaihto lennosta, mutta Pertsa oli oikein leppoisaa matkaseuraa, kaiken lisäksi bluesmiehiä ja Kuopion yhteiskoulun legendaarisen rehtorin mursu-Hytösen serkku.
Tämän vuoden parhaan tammikuun alun kruunasi Vaajakoskella vastaan tullut CYO-16. Tästä on hyvä lähteä rakentamaan tulevaa ja hieromaan puttia kuntoon.