perjantai 13. tammikuuta 2012

Kiekon lentoradasta

PuTi:n vallitseva kiekonvalintaideologia

Pussin Tiristäjien frisbeegolfjaoksen pelimentaliteettia ja kiekonvalintapreferenssejä kuvastaa hyvin ryhmämme sisällä ilmenevä ”Muscle bro’s” -kerhon ihannointi. Kovin jätkä on se, jolla on isoin kiekko kädessä – eikös pisimmälle lennä se kiekko, jossa nopeuden kohdalla lukee suurin lukema? Muutenkin välimallin kiekot ovat pelissä vain tiellä ja vievät turhaa tilaa kiekkokassiin hyvin mahtuvilta eväiltä! Putterinkin kanssa on ollut vähän niin ja näin – draiveri kun tuntuu uppoavan melkein yrittämättäkin ensimmäisellä sisään.

Tämän kirjoituksen tarkoituksena on pohdiskella, millä kriteereillä meidän tulisi uusia kiekkoja peliimme hankkia. Toivottavasti asioiden kirjoittaminen auki auttaa meitä malttamaan mielemme kiekkokaupassa ja täten investoimaan rahamme pelin kannalta parhaisiin ratkaisuihin.

Pohdiskellaan tässä kirjoituksessa kahta kiekon lentorataan vaikuttavaa faktoria, kiekon ilmanopeutta sekä spinniä. Jätetään vielä tässä vaiheessa muut lentorataan vaikuttavat tekijät, kuten nose angle ja hyzer/anhyzer anglet, pois ja keskitytään aivan yksinkertaisiin asioihin.

Kiekon ilmanopeus

Kuten termin nimikin antaa ymmärtää, kiekon ilmanopeus tarkoittaa kiekon nopeutta suhteessa ilmaan, jossa se kohti koria matkaa tekee. Toisin kuin PuTi:lainen keskimäärin, kiekko ei osaa arvioida kuinka nopeasti se matkaa taittaa maahan nähden. Kiekon ilmanopeus heiton jälkeen onkin [kiekon lähtönopeus] + [tuulennopeus], jos määritellään vastatuuli positiiviseksi ja myötätuuli vastaavasti negatiiviseksi.

Riippumatta meidän aikaisemmista erilaisista näkemyksistä ilmanopeuden vaikutuksesta kiekon lentorataan, sen dynamiikka on seuraavanlainen.

”Mitä suurempi kiekon ilmanopeus,
sitä vahvemmin kiekko pyrkii kääntymään yli.”

Tästä johtuu esimerkiksi se, että vastatuuleen heitetty oikeakätinen rystyheitto tuppaa kääntymään oikealle yli herkemmin kuin tyynellä heitetty vastaava heitto samalla kiekolla. Vastaavasti myötätuuleen heitetty heitto ei meinaa tehdä haluttua ”ässää”, joka tyynellä heitetty heitto samalla kiekolla olisi tehnyt.

Mitenkäs ne kiekkojen nopeusmerkinnät tähän sitten suhtautuvat? Isojen poikien mukaan, ja vastoin meidän uskomuksiamme, tuon maagisen numeron merkitys ei ole vain kuinka nopeasti kiekko suhteessa muihin kiekkoihin nähden ilmassa etenee. Jos tämä olisi ainut sen vaikuttava seikka, miksi kukaan oikeastaan niitä hitaampia hommaisi? Samoihin isoihin poikiin viitaten tuota maagista lukua tulisikin tulkita seuraavasti.

”Mitä isompi on kiekon nopeusluokka,
sitä kovempaa sitä tulee kyetä heittämään,
jotta se lentäisi sille tarkoitetulla tavalla”

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että minun kädellä heitettäessä 13 nopeusluokan kiekkoa, tekee kiekko temppunsa vain nopeammin ja feidaa näin ollen myös aikaisemmin jättäen kiekon todellisuudella lyhemmälle kuin esimerkiksi 10 nopeusluokan kiekko.

Todellisuudessa meidän tulisi siis treenata tekniikkaamme ja parantaa lähtönopeutta, jos haluaisimme heittää nopeampia kiekkoja niin kuin niiden on tarkoitus lentää. Minun tekniikallani varmaan suurin sallittu nopeusluokka liikkuu oikeasti tuolla 10 kieppeillä, ei siellä 13:ssa.

Heitän tähän väliin ajatuksen kiekkovalinnasta vastatuulessa. Olemme aina ajatelleet, että vastatuuleen pitää heittää vakaampaa kiekkoa tuon yli kippaamisen välttämiseksi. Pohjaten edellä olevaan pohdiskeluun, olisiko sittenkin oikea valinta valita vain nopeamman nopeusluokan kiekko?

Spinni

Spinnin vaikutus kiekon lentorataan on hyvin yksiselitteinen. Lyhyesti sanottuna se on seuraava.

”Spinni vakauttaa kiekon lentoa”

Tämä tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä, että mitä suurempi spinni, sitä enemmän se pyrkii vastustamaan muutosta kiekon kulmassa (hyzer/anhyzer –suunnassa). Suorassa heitossa (ei hyzer-kulmaa), tämä tarkoittaa siis hitaampia muutoksia kiekon kulmassa – hitaampaa turnia ja hitaampaa feidiä. Hitaan tilalla voidaan käyttää tässä tapauksessa myös sanaa ”myöhempi”. Kovemman spinnin ansiosta kiekko pysyy siis paremmin optimaalisessa lentoasennossa, mikä mahdollistaa pidemmän heiton.

Jos spinniä ajatellaan hyzer ja anhyzer -heitoissa, olisi vaikutus seuraavanlainen. Anhyzer heitossa suurempi spinni mahdollistaisi pidemmän annukkakaaren, kun spinni vastustaa voimaa, joka pyrkii aiheuttamaan feidin. Vastaavasti hyzerheitossa, kiekko pyrkii feidaamaan, mutta spinni jarruttaa kulman muutosta mahdollistaen siis suuremman hyzerkaaren. Tiivistettynä siis:

”Spinni ei pyri kääntämään kiekkoa mihinkään suuntaan.
Sitä vastoin spinni vastustaa käännöksiä”

Seuraava youtube-video gyroskoopista havainnollistaa spinnin vaikutusta frisbeegolfheitossa. Toimintaperiaate on täysin sama.

Spinniä olisi hyvä opetella saamaan kiekkoon, sillä tuloksena saisimme myös vakaampaa peliä vähän epävakaisemmissa olosuhteissakin.

Loppusanat

Toivottavasti nämä havainnot auttavat itse kutakin löytämään itselleen parhaimmat kiekot tämänhetkiseen peliin.

Kiekkovalintojen lisäksi meidän on alettava kehittämään tekniikkaamme, jotta saisimme nuo isot kiekot joskus käyttöön ja myös pitkät annukat luonnistumaan. Isot pojat sanovat, että putterilla oppii oikean draivaustekniikan parhaiten, sillä se ei anna tekniikkavirheitä anteeksi. Ehdotankin, että tekniikankehitysmielessä pelaamme keväämmällä joitakin puhtaita putterikierroksia.

13 kommenttia:

  1. Todella selkeä ja tilannetta avaava teksti. Teoria on nyt paljon paremmin hallussa.

    Nyt sitten tuleekin vaikea kysymys: Miten spinniä saadaan heittoon lisää?

    Ilmeisesti ranteen oikenemisen pitäisi tapahtua vasta aivan heiton lopussa. Ja oikeneminen ei saa ranteen osalta jatkua liian pitkään, vaan ranteen pitäisi pysähtyä jäykäksi kun se on suunnilleen suorassa. Tällöin kiekko jatkaa liikettään eteenpäin ja "repii" itsensä irti tiukasta gripistä ja tästä syntyy spinni.

    Kehittämiskohteita itselleni:
    -Taaksevetovaiheessa keskity enemmän ranteen käyryyteen
    -Kiekon irrotessa elä anna ranteen aueta vaan jäykistä suunnilleen suoraksi
    -Kaikissa heitoissa tiukka grippi. Draiveissa neljä sormea rimmillä, lähestymisissä etusormi kriittinen
    -Pyri heittämään heitto kuin heitto normaalin kovuisena. Jos pitää heittää lyhyempi heitto, älä tee sitä himmaamalla heittoa, vaan vaihtamalla kiekko hitaampaan! Muuten kiekko "jää kiinni käteen".

    Lähestymisheittojen gripin oppimisessa tämä video oli mulle kriittinen: http://www.youtube.com/watch?v=28ABf6csQpM

    Loppuun viel et Muscle Bro's forever! Tästä eteenpäin vain uusilla opeilla :).

    VastaaPoista
  2. Hyvä Ykä!

    Samoja kehityskohteita olisin itsekin listannut.

    Tuohon spinnin saamiseen olisi hyvä saada vinkkiä joltain kokeneemmalta kaverilta. Ranteen työskentelyä on vähän vaikea analysoida, kun kyseessä on niin nopea ja vaikeasti havaittava osa koko heitosta.

    Mielestäni ranteen suoristus ja pysäytys kuitenkin tulisi olla aktiivinen suoritus, eikä vain antaa sen suoristua itsestään. Monet ihmiset puhuvat näppivoimien tärkeydestä, jotta kiekko ei lipea liian aikaisin. Itse en ainkaan tunnista havainneeni ongelmia tässä. Se ei toki tarkoita, että minulla olisi hyvät näppivoimat. Pikeminkin epäilen, että oma rannetyöskentely on verrattavissa lahnaan, eikä riittävää kiekon ulosrepeytymistä pääse edes syntymään. Kehittymistä siis kaivataan!

    Jollain videolla joku kaveri painotti keskittymään siihen kiekon ulkoreunaan (reuna näpeistä katsoen toisella puolella) ja sen kiihdyttämiseen. Eli sen sijaan, että yritettäisiin kiihdyttää kiekon painopistettä, koitetaan fokusoida ajatukset siihen, että ulkoreunalla olisi mahdollisimman suuri nopeus kiekon irtoamishetkellä.

    Mielenkiintoisia juttuja kyllä! Tekniikkatreenit pitää pistää pystyyn. Vois kuvailla joskus taas heittoja - vaikka siellä Otahallilla :)

    VastaaPoista
  3. Mäkin just luin jostain, että pitäisi ennemmin keskittyä kiekon loppua kohti kiihtyvään liikkeeseen. Treeniksi oli sanottu, et lähde liikkeelle ihan kiekko rinnan tasalla ja keskity siihen, että liike on kiihtyvä. Sit vie aina kerrallaan 10 cm kiekkoa taaksepäin ja tee edelleen kiihtyvä liike. Sit analysoi, minkä suuruisella liikkeellä tuli paras heitto.

    Ideana kai just se, että heiton loppuvaiheen kova kiihdytys tuo kovan spinnin, mutta jättää ehkä ilmanopeuden kohtuulliseksi(?).

    Viikonloppuna ohjelmassa kovaa treeniä ja ainakin kolme kierrosta peliä.

    VastaaPoista
  4. Mun näkemys on, että spinni riippu lähinnä ranne- ja näppityöskentelystä heiton loppuvaiheessa, kuitenkin niin, että nopeampaan heittoon on saatavissa enemmän spinniä.

    Toivottavasti tuosta minun kirjoituksesta ei jäänyt sellainen kuva, että sitä ilmanopeutta pitäisi erityisesti kontrolloida. Kyllähän se vauhti vie kuitenkin sitä kiekkoa eteenpäin :) Enemmän kyse on vain siitä, että ymmärtää hommata sopivan nopeusluokan kiekot omille heittokyvyille (=sille vauhdille, mihinkä on kykenevä kiekot kiihdyttämään).

    Jätkät vaan pelailee :) Tuo karviskisa 29.1. kuulostas mielenkiintoiselta, mutta kuinka sinne pääsee?

    VastaaPoista
  5. Suoria lainauksia Pimp My Drive -foorumilta:

    -"En voi suositella tarpeeksi kovaa voimatreeniä sormille, varsinkin etusormelle ja peukalolle. Jos jossain tarvitsee voimaa tässä lajissa, niin siellä."

    -"Mitä kovempaa heittää, sitä tiukempaa pitää puristaa. Siksi juuri kovissa heitoissa ja kylmällä märällä säällä lipeää helpoimmin."

    -"Markus Källströmiltä pöllin idean sormiin puhaltamisesta ennen heittoa, toimii loistavasti myös talvella, kun näpit on jäässä."

    -"Sormien välissä pyörimisen ideana on nostaa sekä kiekon suoranopeutta ja kierrosnopeutta. Jos muistan numerot oikein Öystein Carlsenin lopputyön mittauksissa kiekon nopeus kasvoi 10 % ja kierrosluku 40 % siitä, kun ranne aloittaa oikeamisen, mistä osa tulee kiekon pyörähtämisestä sormilukossa."

    -"Jengan lisäys lisää tarkkuutta ja toistetavuutta, joten sen muuttaminen ei haittaa ollenkaan. Siksi jokaisen kannattaa aika ajoin testata, muuttuuko pituudet ja lentoradat eri aikaan kiihdyttäen. Mitä myöhemmin kiihdyttää kättä sitä rajumpi kiiihtyvyys on."

    -"Kokeilepa, mitä tekee kädellä kovan kiihdytyksen teko 20 cm ennen kiekon irtoamista keskittyen maksimaaliseen kiihtyvyyteen. Sitetn 10 cm välein aiemmin aloittaen, kunnes löydät millä versiolla nyt lentää pisimmälle. Jatkossa räjähtävyyden kasvaessa lentänee pisimmälle (ja suorempaa, tarkemmin sekä toistettavammin) nykyistä aloitusta myöhemmin aloittaen. Suosittelen ensin opettelemaan siirtämään irrotushetken siten, että olet rintamasuunnaltasi lähes kohti kohdetta ja käsi suorahkona edessä osoittaessa tähtäyspisteeseen, kun kiekko irtoaa. Vasta sen jälkeen käden kiihdytyksestä eri kohdissa alkaa olla suurinta ja sikäli helpoimmin havaittavaa hyötyä."

    Kohta treenaamaan!

    VastaaPoista
  6. Hyviä lainauuksia ja varmasti hyviä kikkoja kehittymisen kannalta.

    Ainut mikä mietityttää minua on tuo kiihdytyksen siirto loppuun. Kirjoittaja lienee ollut JiiÄrr. Sinänsä minusta ei ole väliä tapahtuuko kiihdytys lopussa vai tasaisesti koko matkan, kunhan se kiekon nopeus on mahdollisimman kova irrotessa. Minusta on outoa ajatella, että lyhemmällä matkalla olisi helpompi kiihdyttää kovempi nopeus. Minun hitailla lihassoluilla on parempi antaa kiihdyttämiseen hyvä matka - ei tarvitse niin räjähtävä olla :)

    Se on sitten eri asia, jos se mentaalisella tasolla auttaa keskittymään siihen, että koko liike on kiihtyvä, eikä käsi oikene vain itsekseen.

    VastaaPoista
  7. Vähän vähemmän matematiikan ja fysiikan lakien kanssa tekemisissä olevana näen ehkä pointin, mitä tämä loppukiihdytyksen kannattaja (joka ei taida olla otaniemeläisiä) ajaa takaa.

    Jos kiekkoa kiihdyttää tasaisesti koko matkan, kiihtyvyys on koko ajan x ja loppunopeus vaikka y. Jos taas heittää kiekkoa samalla vauhdilla y siirtäen kiihdytyksen viimeiseen kolmannekseen, kiihtyvyys on teoriassa ensin 0 ja sitten 3x. Kysymys kuulukin: Jatkaako kiekko kiihtymistä myös kädestä irtoamisen jälkeen? Siinä tapauksessa kovemmalla kiihtyvyydellä heitetty heitto saattaisi olla parempi/pidempi/vakaampi..?

    En minä tiedä, siksi opiskelenkin musiikkia.

    VastaaPoista
  8. Noo, ei se kiekko jatka kiihtymistä kädestä irtoamisen jälkeen :).

    Nyt minä keksin, miksi tuota loppukiihdyttämistä suositellaan: Kova loppukiihdytys edellyttää hurjaa rannetyötä, mikä aiheuttaa spinnin. Vastakohtana on yhtä kova tasainen veto, jossa käden nopeus voi olla suuri, mutta ranteen tekemä työ pienempi ja täten spinni vähäisempi.

    MOT

    VastaaPoista
  9. "MOT", haha

    Käy kyllä järkeen, en tyrmää samantien :)

    VastaaPoista
  10. Suomessa ollaan jo pitkään odotettu Lissabonin erikoisraporttia! Suuri yleisö toivoo paljon kuvia ja spekulaatiota!

    VastaaPoista