perjantai 27. helmikuuta 2015

Kyykkähistoriikki 2006—2015

Lukiovuosina elämän paras aika, nuoruus, oli kukkeimmillaan ja täysi-ikäistymisen mukanaan tuoma vapaus avasi meille koko maailman. Jounihan se sitten veti sen ässä hihasta: "Lähetäänkö jätkät kyykkään?" Kukaan ei tiennyt mistä puhutaan, mutta mukana oltiin heti, totta kai. 

Taustatietoa: Akateemisen kyykän MM-kilpailut skabaillaan helmikuisin Hervannassa. 512 joukkuetta. 4 joukkueen alkulohkossa kaikki pelaa kaikkia vastaan, voittaja jatkoon. Jatkokierroksilla voittaja jatkaa aina 64:n, 32:n, 16:n, 8:n ja 4:n sakkiin ja lopulta finaaliin asti.

Kyykkä I

2006 joukkueen muodostivat Hämppis, Joonas, Jouni, Pyry ja Atte. Pojat oli poikia ja kisakunto eri kova, kun viikko ennen penkkareita ja wanhojen päivää polkaistiin aakolmosella Hervantaan Jounin siskon luo majoittumaan. Kuski veti kiukkukännit heti perille päästyä ja laattasi ennen kuin ehdittiin keskustaan vievään bussiin. Perjantai-illan päätapahtuma oli Miss Tampere -kisat paikallisessa yökerhossa, minne oli hoidettu nimet listaan ja sisään marssittiin ylivoimaisesti jonon ohi. Pilkun jälkeen bussilla Hervantaan teemalla "senttikin lähemmäs niin läsähtää." Itse kyykässä opeteltiin sääntöjä koko alkusarja, josta kahden voiton ja mukavan ristiinpelaamisen turvin paineltiin jatkoon. Omilla kartuilla, heittohanskoilla, vanhusten nastakenkärensseleillä ja harjoittelulla varustautuneet oululaiset pudottivat meidät tylysti sijoille 65-128. Jossain vaiheessa viikonloppua käytiin Lempäälässä pelaamassa ultimatea. Maininnan ansaitsevat myös violetit asiat, Hämppiksen nuuskaneitsyyden menetys sekä joukkueen nimi, joka oli Vetelin Kuivat. On sitä nuorena painettu, on kyllä.

Kyykkä II

2007 oli joukkueen nimenä Kyröskosken Pärske ja joukkueessa Hämppis, Joonas, Jouni, Pyry ynnä Aarne. Edellisvuodesta innostuneina päätettiin treenata. Siilinjärven Karjalaiset ry lainasi meille vermeet ja Studentian parkkipaikalle organisoitiin mainiot pelit viikko ennen h-hetkeä. Automatkalla Tampereelle luukutettiin vastikään menehtynyttä Kirkaa ja pysähdyttiin Patalahden Esson pihaan herkistelemään pelaamalla pari päätyä. Itse peleissä jäätiin alkusarjaan - kannattiko treenata. Viikonlopusta jäi muistiin vierailu Lyseon oppilaskunnan hallituksen emerita puheenjohtajan luona ja vähältäpiti-suolaus, Pyry soittamassa groovaavaa musiikkia puhelimen kaiuttimesta ja kyselemässä ihmisiltä "Puhutteleeko?" sekä kaljapullon seinään heittäminen.

2008 oli inttiä ja opiskelujen aloitusta ja koko kyykkätouhun mielekkyys oli vaakalaudalla. Pidettiin välivuosi.

Kyykkä III

2009 palattiin jälleen, mukana Hämppis, Joonas, Jouni, Joona ja Ykä. Tältä vuodelta on vahva muistijälki lauantain aamuherättäjästä Jounista tarjoilemassa kylmiä oluita unisten käsiin. Yöpaikka vaihtui keskustaan Jounin silloisen tyttöystävän luo, mikä helpotti iltarientoja. Kyykässä kisattiin nimellä ATT (Alaston Tyttö Telkkarissa). Vankan huhun mukaan parhaat lohkokakkoset pääsisivät jatkoon, joten lohkovoiton karattua käsistä keskityttiin tuomarin voiteluun. Piste-ero saatiinkin puhuttua vähintään kohtuulliseksi, sillä 128 jatkoonmenijän jälkeen sijoituimme sijalle 129. Huhu ei tietenkään pitänyt paikkaansa ja pelit päättyivät puoliltapäivin.

Kyykkä IV

2010 tiimissä olivat Hämppis, Joonas, Aarne ja Joona. Yötä oltiin Aarnen luona ja majoitustiloissa on näpsäisty erinomaisen edustava kuva Hämppiksen sääristä jääkaapin luona. Tänä vuonna kilpailtiin ekaa kertaa nimellä Pussin Tiristäjät! Kenties uuden nimen ansiosta menestystä niitettiin huolella, sillä suvereenin alkusarjavoiton jälkeen suoritimme suoranaisen rökälevoiton ensimmäisellä jatkokierroksella (en muista kyllä mitään) ja kohdattiin parempamme vasta 2. jatkokierroksella ja nousimme tuloslistalla huikeasti sijalle 55. Tämän kyykän yhteydessä sosiaalisesta mediasta eristyneet Hämppis ja Joonas tekivät yhteisprofiilin Facebookiin, josta Hämppis kuitenkin livisti ajatusten selkiydyttyä. 


Kyykkä V

2011 koitti järjestyksessään viides kyykkä, jota juhlistettiin kahdella tiimillä: rosterissa Hämppis, Joonas, Aarne, Pyry, Joona, Ykä, Hannu, Taneli ja Henkka. Tämä blogi oli juuri pystytetty; voit halutessasi kaivaa arkistosta mm. taktiikkapalaverin. Edellisvuoden menestyskrapula taisi painaa ja kummankin joukkueen turnaus oli paketissa ennen hernekeittoa (PuTi 1 sija 172., PuTi 2 sija 344). Ulkourheilulliset suoritukset olivat sen sijaan ensiluokkaisia: Pussin Tiristäjät ry:n perustamiskokous New Yorkissa pidettiin, hallituspaikat arvottiin, kiltatiloihin päästiin, Simolle soitettiin, viitan käsite jalostettiin, Reijan synttäreitä juhlittiin, julkijuopottelusakot otettiin ja Jounin kimppakämpässä nukuttiin se mikä nukuttiin. 

Kyykkä VI

2012 Ultimateteam PuTi pelasi voitokasta debyyttikauttaan hallisarjassa ja jatkopelien kannalta elintärkeä Laukaan turnaus sattui ikävästi kyykkäviikonlopulle karsien kokeneita kettuja pois Tampereen junasta. Siitä huolimatta PuTi oli kyykässä mukana jälleen kahdella joukkueella: paikalla olivat ainakin Hämppis, Jouni, Ykä, Hannu ja Taneli sekä jälkipelien raudanluja ammattilainen Atte. Peleissä kohtalona oli jälleen alkusarja (PuTi 1 sija 173, PuTi 2 sija 233), yöpaikkana Jounin yksiö ja ykkösmuistikuvana hissiin jumittuminen. 

Kyykkä VII

2013 joukkueena oli nelikko Hämppis, Joonas, Joona ja Ykä eli liikkeellä oltiin hallituksen voimin. Massikeisareiden linjauksen myötä majoitus upgreidattiin omenahotellitasolle. Peli kulki mallikkaasti ja jatkoon mentiin heilahtaen. Loppusijoitus oli lopulta 92., sillä ensimmäisellä jatkokierroksella homma sakkasi pahemman kerran ja tuloksena oli karvas tappio yhden pisteen erolla. Sitä seurannut pääsihteerin nousu ja uho oli viihdyttävää seurattavaa ja lupaus omien karttujen hankkimisesta odottaa edelleen lunastamistaan. Viikonloppu pähkinänkuoressa: räppikeikka, Samin juhlat, Y&J nuuskaneitsyys, väkisinmakuu kyllä, Eiffel ei.



Kyykkä VIII

2014 laitettiin jälleen hommat isolleen yhdeksikön Hämppis, Joonas, Joona, Ykä, Pyry, Sami, Juuso, Ville ja Viljo voimin. Rahhoo kun oli niin majoitusta upgreidattiin jälleen pykälällä scandictasolle. Perjantaina koottiin joukot yhteisellä illallisella ennen olympialätkämatsia ja vakuuttavaa illanviettoa Koskikeskuksen yökerhomaailmassa. Kummankin tiimin turnaus oli taas ohi hernarin aikaan (PuTi 1 sija 418, PuTi 2 sija 246). Jäätiin pelipaikoille seuraamaan jatkokierroksia, nauttimaan jälleen kerran Samin vieraanvaraisesta minttukaakaotarjoilusta ja aistimaan tunnelmaa, joka oli nousujohteinen. Diaspora oli väistämätön ja iso joukkiomme hajaantui tunneiksi pienempiin osastoihin, kunnes kokoonnuttiin jälleen hotellille saunomaan ja juhlimaan Noriaki Kasain olympiahopeaa.

Kyykkä IX

2015 asetti legendaarisen kyykkäviikonlopun käsitteen uusiin puihin. Viikonlopun mittaan mukana oli peräti 12 loistoäijää: Hämppis, Joonas, Joona, Ykä, Pyry, Ilkka, Ville, Viljo, Jouni, Daniel, Henri sekä Juustoveli. Etujoukko paineli Tampereelle jo keskiviikkona ja pääjoukko heti torstaina perässä: perjantain ohjelmassa oli näetsen pitkään puhuttu PuTin mailapeliturnaus. Hyvin suunniteltu turnaus oli kaikkineen aivan mahtava kokemus, oli ilo olla mukana! 




Koko koiralauma saatiin kasaan Plevnan illalliselle, josta suunnattiin vuokrahuoneistoetkojen kautta kanan taluttamana kontaten kinkybileisiin. Olihan sekin. Kaikkien yllätykseksi lauantai valkeni raikkaana (paitsi Villen kohdalla) ja Hervantaan ehdittiin ennen pelien alkua. 

Sekä ykkös- että kakkosjoukkue aloitti päivän kahdella voitolla omissa alkulohkoissaan. Kakkostiimin (Pyry, Viljo, Ville, Ilkka) turnaus päättyi niukkaan tappioon kolmannessa pelissä, kun taas ykkösjoukkueen (Ykä, Joonas, Hämppis, Joona) nousujohteinen suorittaminen toi ansaitun jatkopaikan puhtaalla pelillä. 

Ensimmäinen jatkokierros selvitettiin leikiten, mutta heti toisella kierroksella vastus oli jo huomattavasti kovempi. Hyvä fokus, hyvä flow ja lyömätön huutosakki siivittivät Pussin Tiristäjät 1:n molempien päätyjen voittoon, kolmannelle jatkokierrokselle ja näin muodoin historian parhaaseen sijoitukseen. 

Pelit jatkuivat kisojen päänäyttämöllä, kentällä numero 1. Ykköskentän huuma oli valtaisa: soitto soi, selostaja selosti pelin etenemistä, yleisö ja pelaajat elivät täysillä mukana. Aidatun kentän ympärillä oli toistasataa ihmistä seuraamassa, kun PuTi antoi vastustajalle isän kädestä ja paineli vastustamattomasti neljännelle jatkokierrokselle eli 16 parhaan joukkoon 512 joukkueen turnauksessa! 

Neljännesvälierän vastus oli pykälän verran kovempi eikä päivän paraskaan peli riittänyt millään. Matsi päättyi -15—-28 - aika vakuuttavaa peliä treenimääriin (0) nähden. Tarkka sijoitus on edelleen arvoitus, mutta MM-tasolla 16 sakkiin sijoittuminen menee seuran palkintokaapissa kunniapaikalle KYCC-voiton ja ultimaten SM-hopean viereen. 



Lopuksi

Mikä se on, mikä saa (nyt jo aikuisen ikäiset) miehet vuosi toisensa jälkeen palaamaan kisoihin? Hankala sanoa. On sanottu, että kyykkä yllättää joka kerta. Se kai se on. Forrest Gumpin sanoin Kyykkä is like a box of chocolate - you never know what you're gonna getEnsi vuonna juhlakyykkä, kymmenes kerta. Löylytys on alkanut!

Ps. Jos kirjoittaisin opintotehtäviä yhtä kovalla intohimolla kuin tätä blogia, olisin jo maisterismies.